Traja králi: Čo sa v Biblii nedozviete?

Traja králi: Čo sa v Biblii nedozviete?

Pre väčšinu ľudí je sviatok Troch kráľov najmä deň voľna a akési neoficiálne ukončenie Vianoc. Ale o aký sviatok v skutočnosti ide? 

Ten príbeh poznáme všetci: traja králi z Východu uvideli na nebi hviezdu, ktorá im oznámila, že sa narodil Spasiteľ, a tak sa za ním vybrali, aby sa mu poklonili a priniesli mu dary…

I keď mnohí to považujú iba za legendu, podľa historických prameňov traja králi, niekedy označovaní aj ako mudrci, skutočne existovali (i keď nikde v Biblii sa nepíše, že boli traja – spomína sa len skupina mudrcov).

Pochádzali z oblasti Perzie (dnešný Irán). Melichar bol vraj kráľom z Arábie, Baltazár kráľom z Tarzu a Gašpar kráľom zo Sáby. Umelecké diela, ktoré vznikli pred rokom 1500 zobrazovali troch kráľov ako troch belochov. Po tomto období sa začali maľovať tak, aby reprezentovali tri kontinety – Európu, Áziu a Afriku, a tri vekové kategórie. Melichar bol zobrazovaný ako starý biely muž, Baltazár bol orientálec v strednom veku a mladý černoch bol Gašpar.

Niektorí historici však tvrdia, že nešlo o panovníkov s modrou krvou, ale o kňazov zoroastrianskej cirkvi, ktorá bola vtedy v Perzskej ríši hlavným náboženstvom. Neskôr objavené hlinené tabuľky prezrádzali, že zoroastrianski kňazi boli odborníci na astrológiu a pohyb planét. Už v dobách 1600 rokov pr. n. l. dokázali využívať hviezdy na to, aby zostavovali horoskopy, určovali, kedy je vhodný čas žatvy, ale predpovedali aj narodenie kráľovských potomkov.

Kométy predpovedali smrť a nešťastie

Astronómovia sa domnievajú, že Betlehemská hviezdy, ktorá sa v čase narodenia Spasiteľa objavila, v skutočnosti žiadnou hviezdou nebola. Hviezdy sa totiž nepohybujú, a tak by ju mudrci nemohli nasledovať. Ale nebola to ani kométa. Za tento omyl môže obraz talianskeho umelca Giotta, ktorý v roku 1301 namaľoval obraz Narodenie Ježiša, a Betlehemskú hviezdu stvárnil ako kométu. V skutočnosti ho pri tom inšpirovala Halleyho kométa, ktorá v tom roku oblietala okolo Zeme. Navyše, v čase Kristovho narodenia kométy predpovedali skôr smrť a nešťastie než pozitívne udalosti. Ak sa vtedy na oblohe objavila nejaká žiara, išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o explóziu nejakej supernovy.

Profesor astronómie David Hughs zo Sheffieldskej univerzity zistil, že tri roky pred smrťou kráľa Heroda (teda zhruba v čase narodenia Ježiša) došlo na oblohe k stretnutiu planét Jupitera a Saturna, ktoré sa prejavilo troma veľkými výbojmi.

Meškali minimálne dva roky

Úplne presné nie sú ani informácie, že mudrci sa prišli Ježiškovi pokloniť už 12. deň po narodení, a práve z toho, že mu priniesli dary, vznikla tradícia obdarúvania počas Vianoc.

Podľa Matúšovho evanjelia traja králi navštívili Jezuliatko oveľa neskôr. Nasvedčuje tomu aj skutočnosť, že Herodes bol v tom čase kráľom Judey, a práve zo strachu pred príchodom nového kráľa dal povraždiť všetkých chlapcov do dvoch rokov. Z toho vyplýva, že Ježiško mohol byť v tom čase už dvojročné batoľa. A keďže v Biblii sa spomína dom a nie maštaľ, odborníci na náboženstvo tvrdia, že za ním neprišli do Betlehemu, kde sa narodil, ale do Nazaretu, kde neskôr žil so svojimi rodičmi.

O tom, aký  bol ďalší život troch kráľov sa už nevie. Ich telesné pozostatky sa údajne nachádzajú v sarkofágoch v katedrále v nemeckom Kolíne, kam sa dostali v roku 1161 z Talianska.

 

0/5 (0 Reviews)

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Pripojte sa k zoznamu čakateľov Keď bude produkt na sklade, budeme Vás informovať. Prosím, zanechajte svoju platnú e-mailovú adresu.